2018-as TáborokNyári táborok

Litke 2018 – Hanna írása

Önkénteseinkkel idén nyáron először Litkére látogattunk. Ez volt a harmadik alkalom, hogy napközis tábort tartottunk a Nógrád megyei faluban. Évközbeni látogatásainknak és a köztünk lévő hároméves kapcsolatnak köszönhetően egyre többen és egyre nagyobb bizalommal jelentkeztek a táborba. A korábbi, visszatérő táborozók mellett több új résztvevő is érkezett hozzánk.

A nagy létszám mellett gyakran bontottuk a csapatot „kicsikre” és „nagyokra”, de voltak közös játékok és projektek is. Az egész héten átívelő projekt során a gyerekek kis csoportokban új, saját olimpiai játékot találtak ki, melynek szabályait ők írták, és kellékeit is az ő feladatuk volt elkészíteni, végül a többiekkel együtt közösen kipróbáltuk az új játékokat. Az egyhetes projektfoglalkozás mellett voltak rövidebb foglalkozásaink is. Kampányt hirdettük a litkei kultúrház felújítására, beszéltünk a falu illetékeseivel arról, hogy mennyi pénzbe kerül egy ilyen beruházás, és hogy lehetne pénzt szerezni rá, valamint mindenki leírhatta, megrajzolhatta a számára ideális kultúrházat. Levelezést indítottunk, a gyerekek írhattak a többi Tarisznya Táborok által látogatott falu gyerekeinek, hogy jövőbeli levelezőpartnerre tehessenek szert. Mindenki nagy lelkesedéssel mesélt magáról levelében, volt, aki egy egész oldalt teleírt, mások rajzzal színesítették a művet. Nem maradhatott el a kísérletezés sem, mely mindig nagy sikert arat: vízből és keményítőből állítottunk elő nemnewtoni folyadékot.

A számos foglalkozás mellett sokat beszélgettünk a gyerekekkel kötetlenül azokról a témákról, ami foglalkoztatta őket. Sok ilyen beszélgetésre késő délután a focipályán került sor, ahova minden nap kihívtak minket a helyiek. A közös focizás során itt találkozhatunk régi táborozókkal, a falu idősebb fiataljaival is.

A gyerekektől és a falutól az immár hagyománnyá vált közös szombatesti sütögetésen búcsúztunk, ahova táborozók, családjaik és más helyi lakosok egyaránt eljönnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.