A gyerekekkel töltött nyári táborok mellett rengeteg szerveznivaló akad évközben is, emiatt a Tarisznya Táborok életében nincs megállás. Munkánk során folyamatosan azon dolgozunk, hogy szervezetünket minden területen fejlesszük, és megtaláljuk a lehető legjobb módszereket céljaink eléréséhez. Mivel a Tarisznya Táborok 2017-ben vált hivatalos alapítvánnyá, s az első táborokra 2016 nyarán került sor, az önkéntesek folyamatosan dolgoznak, hogy a jövőben minden nyáron még profibb és izgalmasabb programokkal fogadják a gyerekeket.

Egy év menetrendje a következőképpen néz ki: szeptembertől elkezdődik a táborok előkészítése, amely rendkívül összetett folyamat. Mivel az önkéntescsapat tagjai közül sokan külföldön tanulnak, a kommunikáció nagy része online zajlik. A munkacsoportok itt egyeztetnek a feladataikról, tennivalókról. Télen évközi látogatásokat teszünk a falukba, hogy a gyerekekkel folyamatos legyen a személyes kapcsolatunk. Tavasszal pedig megkezdődik a táborok megszervezése és kivitelezése: a programok tervezése, az időpontok fixálása, a táborhelyek véglegesítése. Amennyiben ezekkel elkészültünk, felvázoljuk a táborok napi programjait óráról órára. Ezután maguk a nyári táborok vannak hátra, amelyekbe immár teljes mértékben felkészülve vágunk bele!

Évközi látogatások

A nyári táborokon felül évközben is alkalmat teremtünk arra, hogy találkozzunk a gyerekekkel. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert ilyen módon lehetőségünk van az aktív kapcsolattartásra, felmérhetjük a különböző igényeket a nyári táborokhoz, új résztvevőket vonhatunk be, új tapasztalatokkal gazdagodhatunk és ami a legfontosabb: jól érezzük magunkat!

A 2016-os nyári táborok után több évközbeni látogatásra is sor került, amelyek keretében Litkére és Magyarbánhegyesre utaztunk egy-egy hétvégére. A táborral ellentétben ezen alkalmak programjai kötetlenebbek, a tanulmányi programok kevésbé hangsúlyosak a nyárhoz képest. Tavasszal Litkén kihasználtuk a jó időt: a számháborúé és a focié volt a főszerep. Emellett kézműveskedtünk, rajzoltunk, s levelet is küldhettek a gyerekek az otthon maradt önkénteseknek. A második Litkei látogatás végére a két nap alatt készült különböző alkotásokból kiállítást rendeztek a gyerekek, s együtt tekintettük meg a szebbnél szebb műveket: festményeket, plakátokat, rajzokat. Persze itt sem maradhatott el a sport: kidobós, fogócska, foci. Magyarbánhegyesen a helyi könyvtár adott otthont a hétvégi programnak, amely során a gyerekek az önkéntesekkel együtt merülhettek el a játékos foglalkozások világában.
Az évközi látogatásokra igyekszünk sok játékkal készülni, hogy mindig legyen új ötlet a tarsolyunkban, és minél tartalmasabban töltsük el ezt a rövid időt.