Hogyan jelentkezz?

Ha szeretnél a csapatunk része lenni, ki kell töltened a jelentkezési ívünket. Ezután egy személyes vagy Skype-interjú keretében elbeszélgetünk veled.

Kiknek a jelentkezését várjuk?

Kik jelentkezhetnek?

Háttértől és végzettségtől függetlenül bárki jelentkezését várjuk. Elsősorban 18 év felettieket keresünk, de ez nem követelmény. Előny a táborszervezéssel, hátrányos térségekben való tevékenységgel, pedagógiával kapcsolatos tapasztalat, de nem elvárás. Minél sokszínűbb a csapatunk, annál összetettebb, átfogóbb programot tudunk kialakítani!

Milyen fontos szempontok vannak az önkéntesek kiválasztásánál?

Az önkéntesek legfontosabb tulajdonságai a lelkesedés, a motiváció és az elkötelezettség.

Ezenkívül elvárt még a társalgási szinten beszélt magyar, ami megkönnyíti a kommunikációt mind az önkéntesek között, mind a táborban résztvevő gyerekekkel.

Meddig lehet jelentkezni?

A jelentkezés időszakos, mert a felvételiztetés folyamata sok időt leköt az önkéntesek részéről.

Az idei évi toborzást lezártuk, és jelenleg nem áll módunkban több önkéntest felvenni. A jelentkezést valószínűleg 2019 tavaszán újra megnyitjuk.

Mit biztosítunk mi?

Szállást, étkezést és utazási költséget Magyarországon belül.

Az étkezésnél próbálunk mindenkinek egyéni igényeinek megfelelő ételt biztosítani (például ételallergia, vegetáriánus/vegán).

Milyenek a szállások körülményei?

A napközis táborok során az önkéntesek önkormányzati vendégházban, vadászházban, és más hasonló jellegű épületekben szállnak meg. Az ottalvós táborok során diákszállón laknak az önkéntesek és a gyerekek is.

Önkéntesszerződés, referencia

Minden önkéntesünkkel szerződést kötünk, igény szerint pedig igazoljuk, hogy hány órát önkénteskedett nálunk, vagy referenciát írunk.

Mire vállalkozol?

Táboroztatás

Programok kitalálása, szervezése, lebonyolítása

Az önkéntesek feladata, hogy olyan programokat hozzanak létre a gyerekek számára, amelyek oktatási szempontból fejlesztik őket, miközben élvezettel vesznek részt a játékos feladatok megoldásában. Fontos, hogy a feladatok mindeközben szociális, illetve kommunikációs képességeket is fejlesztenek – a legtöbb program csapatmunkát is igényel.

Gyerekek napközbeni vagy huszonnégyórás felügyelete

Az ottalvós táborokban a gyerekek felügyelete folyamatos odafigyelést igényel. Ha problémájuk van, rögtön hozzánk fordulnak, ezt meg kell tudnunk oldani, illetve az is cél, hogy folyamatosan beszélgessünk velük, egyre többet tudjunk meg róluk, és kialakuljon közöttünk egy olyan kötődés, amit a későbbiekben, a tábor vége után is ápolunk.

A napközis táborokban általában kilenctől ötig felügyelünk a gyerekekre, délután kötetlenül lehet velük játszani.

Gyerekek kísérése: strandolás, városi kirándulás

Ha olyan program van, amely nem a táborhelyen történik, akkor az önkéntesek feladata kísérni a gyerekeket, akár Balatonban fürdésről van szó, akár margitszigeti kirándulásról, akár a Csodák Palotája meglátogatásáról.

Ételkészítés, főzés

A gyerekek étkezéséről mi gondoskodunk, így mindig kell két-három ember, aki épp szeletel vagy főz, és utána körbekínálja a gyerekeket.

Különböző feladatkörök ellátása

A táborban a különböző feladatkörök ellátására felelősöket nevezünk ki.

Példa: a főzésfelelős: feladata, hogy megszervezze azokat, akik elkészítik a vacsorát (nem pedig elkészíteni a vacsorát). Beszél a bevásárlásfelelőssel, mire lesz szükség, kinevezi a vacsorát előkészítőket (lehetőség szerint a gyerekekkel együtt), megfőzik a vacsorát, majd gondoskodik arról, hogy a koszos tányérok tisztán kerüljenek a helyükre a nap végén.

Más feladatkörök: programfelelős, fotós, étkezésfelelős, bevásárlásfelelős stb.

Reflektálás

A táborban folyamatosan reflektálunk a gyerekekre, egymásra, magunkra, egyedül vagy közösen, a nap végén, a tábor végén, mindig, mindenhol. Így fejlődünk!

Évközi feladatok

Ahhoz, hogy nyáron táboroztatni tudjuk a gyerekeket, nagyon sok előkészítő munkára van szükség. Mivel az egész szervezetünket önkéntes munkával működtetjük, az önkénteseinktől év közben is elvárjuk, hogy hozzájáruljanak a táborok megvalósításhoz.

Feladatmegosztás

A munkavégzés 7 munkacsoportban történik: tábori programok kidolgozása, módszertani kutatás és önfejlesztés, kommunikáció és arculat, HR, adminisztráció, pénzügyek, logisztika (helyszínekkel és gyerekkekel való kapcsolattartás). Minden önkéntesünk választhat, hogy melyik csoportban szeretne aktív lenni, ahol felmerülő feladatok esetén heti 1 órányi munkát várunk el egymástól, hiszen a tábori részvétel feltétele, hogy mindenki tegyen a táborok megvalósulásáért. A minden munkacsoportnak van egy-egy koordinátora, és nagyobb projektnetknek (évközi látogatások megszervezése, fundraising kampány stb.) alkoordinátora is van. Ők segítenek az önkénteseinknek a munkaelosztásban, szervezésben.

Belső kommunikáció

A munkacsoportok főleg online kommunikálnak egymással (Skype, Facebook, Slack, email), részben, mert sok önkéntesünk évközben külföldön van, a többiekkel pedig alkalmanként személyesen is találkozunk.

Jutalom

Önkéntesként sok új kihívással, nézőponttal, illetve új helyzettel találkozol, több különböző téren szerezhetsz tapasztalatokat, és ötleteiddel alakíthatod a folyamatosan fejlődő Tarisznya Táborokat. Ami biztos: a táborok, a gyerekek, az önkéntesek új barátokat és sok-sok szeretet jelentenek.

Ezen kívül azt is fontosnak tartjuk, hogy minél több készséget adjunk át nem csak a gyerekeknek, de az önkénteseknek is. Attól függően, hogy melyik munkacsoportba jelentkezel, megtanulhatsz közösségi médiumokat használni, honlapot szerkeszteni, fundraising praktikákat, pénzügyi tervezést sajátíthatsz el, találkozhatsz mind gyerek-, mind felnőttképzési technikákkal és még sok minden mást.