Hogyan jelentkezz?

Hogy az önkéntesünk lehess, ezeket kell tenned:

  1. Töltsd ki rövid jelentkezési lapunkat.
  2. Válaszd ki, hogy mikor érsz rá az önkéntes képzésre.*
  3. Gyere el!

A képzésen mélyebb betekintést nyerhetsz az alapítvány céljaiba és módszereibe, praktikus információkat osztunk meg a tábor- és látogatás szervezéssel kapcsolatban, és egy-két játékot és foglalkozást is megtanítunk. A képzés sikeres elvégzése esetén, már kezdődhet is a közös munka.

Ha vidéki vagy és problémát jelent a Budapestre való felutazás, akkor jelezd egy külön emailben, igény esetén megpróbálunk segíteni a szállás és az utazás rendezésében, ezért semmiképpen ne maradj ki! Ha jelenleg külföldön tartózkodsz, vagy csak egyik időpont sem felel meg, töltsd ki a jelentkezési lapot, és jelezd a megjegyzés rovatban.

*Egész évben nincsenek önkéntes képzések-tréningek, de ilyenkor is elküldheted a jelentkezésedet, később megkeresünk, mikor tartjuk a tréninget.

Kiknek a jelentkezését várjuk?

Kik jelentkezhetnek?

Háttértől és végzettségtől függetlenül bárki jelentkezését várjuk. Elsősorban 18 év felettieket keresünk, de ez nem követelmény. Előny a táborszervezéssel, hátrányos térségekben való tevékenységgel, pedagógiával kapcsolatos tapasztalat, de nem elvárás. Minél sokszínűbb a csapatunk, annál összetettebb, átfogóbb programot tudunk kialakítani!

Milyen fontos szempontok vannak az önkéntesek kiválasztásánál?

Az önkéntesek legfontosabb tulajdonságai a lelkesedés, a motiváció és az elkötelezettség.

Ezenkívül elvárt még a társalgási szinten beszélt magyar, ami megkönnyíti a kommunikációt mind az önkéntesek között, mind a táborban résztvevő gyerekekkel.

Meddig lehet jelentkezni?

A jelentkezés időszakos, mert a felvételiztetés folyamata sok időt leköt az önkéntesek részéről. Most 2019-ben, márciusban van lehetőséged csatlakozni hozzánk.

Mit biztosítunk mi?

Szállást, étkezést és utazási költséget Magyarországon belül.

Az étkezésnél próbálunk mindenkinek egyéni igényeinek megfelelő ételt biztosítani (például ételallergia, vegetáriánus/vegán).

Milyenek a szállások körülményei?

A napközis táborok során az önkéntesek önkormányzati vendégházban, vadászházban, és más hasonló jellegű épületekben szállnak meg. Az ottalvós táborok során diákszállón laknak az önkéntesek és a gyerekek is.

Önkéntesszerződés, referencia

Minden önkéntesünkkel szerződést kötünk, igény szerint pedig igazoljuk, hogy hány órát önkénteskedett nálunk, vagy referenciát írunk, szakmai gyakorlatról igazolást adunk.

Mire vállalkozol?

Táboroztatás

Programok kitalálása, szervezése, lebonyolítása

Az önkéntesek feladata, hogy olyan programokat hozzanak létre a gyerekek számára, amelyek oktatási szempontból fejlesztik őket, miközben élvezettel vesznek részt a játékos feladatok megoldásában. Fontos, hogy a feladatok mindeközben szociális, illetve kommunikációs képességeket is fejlesztenek – a legtöbb program csapatmunkát is igényel.

Gyerekek napközbeni vagy huszonnégyórás felügyelete

Az ottalvós táborokban a gyerekek felügyelete folyamatos odafigyelést igényel. Ha problémájuk van, rögtön hozzánk fordulnak, ezt meg kell tudnunk oldani, illetve az is cél, hogy folyamatosan beszélgessünk velük, egyre többet tudjunk meg róluk, és kialakuljon közöttünk egy olyan kötődés, amit a későbbiekben, a tábor vége után is ápolunk.

A napközis táborokban általában kilenctől ötig felügyelünk a gyerekekre, délután kötetlenül lehet velük játszani.

Gyerekek kísérése: strandolás, városi kirándulás

Ha olyan program van, amely nem a táborhelyen történik, akkor az önkéntesek feladata kísérni a gyerekeket, akár Balatonban fürdésről van szó, akár margitszigeti kirándulásról, akár a Csodák Palotája meglátogatásáról.

Ételkészítés, főzés

A gyerekek étkezéséről mi gondoskodunk, így mindig kell két-három ember, aki épp szeletel vagy főz, és utána körbekínálja a gyerekeket.

Különböző feladatkörök ellátása

A táborban a különböző feladatkörök ellátására felelősöket nevezünk ki.

Példa: a főzésfelelős: feladata, hogy megszervezze azokat, akik elkészítik a vacsorát (nem pedig elkészíteni a vacsorát). Beszél a bevásárlásfelelőssel, mire lesz szükség, kinevezi a vacsorát előkészítőket (lehetőség szerint a gyerekekkel együtt), megfőzik a vacsorát, majd gondoskodik arról, hogy a koszos tányérok tisztán kerüljenek a helyükre a nap végén.

Más feladatkörök: programfelelős, fotós, étkezésfelelős, bevásárlásfelelős stb.

Reflektálás

Igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a folyamatos reflexióra, hogy így jobban megérthessük, mi is történik a gyerekekkel, vagy éppen velünk, és levonhassuk a következtetéseket a fejlődés érdekében.  A táborokban esténként és a tábor végén is reflektálunk a gyerekekre, egymásra, saját magunkra, egyedül és/vagy közösen is. Célunk ezt a gyerekeknek is tanítani.

Évközi feladatok

Ahhoz, hogy nyáron táboroztatni tudjuk a gyerekeket, nagyon sok előkészítő munkára van szükség. Mivel az egész szervezetünket önkéntes munkával működtetjük, az önkénteseinktől év közben is elvárjuk, hogy hozzájáruljanak a táborok megvalósításhoz.

Belső kommunikáció

A munkacsoportok főleg online kommunikálnak egymással (Skype, Facebook, Slack, email), részben, mert sok önkéntesünk évközben külföldön van, a többiekkel pedig alkalmanként személyesen is találkozunk.

Jutalom

Önkéntesként sok új kihívással, nézőponttal, illetve új helyzettel találkozol, több különböző téren szerezhetsz tapasztalatokat, és ötleteiddel alakíthatod a folyamatosan fejlődő Tarisznya Táborokat. Ami biztos: a táborok, a gyerekek, az önkéntesek új barátokat és sok-sok szeretet jelentenek.

Ezen kívül azt is fontosnak tartjuk, hogy minél több készséget adjunk át nem csak a gyerekeknek, de az önkénteseknek is. Attól függően, hogy melyik munkacsoportba jelentkezel, megtanulhatod a közösségi médiát használni, honlapot szerkeszteni, fundraising praktikákat, pénzügyi tervezést sajátíthatsz el, találkozhatsz mind gyerek-, mind felnőttképzési technikákkal és még sok minden mást.