Résztvevők és helyszínek

Napközis táborhelyeink
2016-os ottalvós táborhelyünk
Ezekről a településekről érkeztek gyerekek a 2016-os ottalvós táborunkba (Litkén és Magyarbánhegyesen kívül)
2017-es ottalvós táborhelyünk

Litke

Litke egy 900 fős település Nógrád megyében, a Magyar Vöröskereszt adatai szerint, a 139. legszegényebb település volt Magyarotrszágon 2017-ben. Itt szerveztük a legelső táborunkat, amihez helyi kapcsolatunk, Oláh András segítsége elengedhetetlen volt. Andrást azután kerestük fel, hogy találtunk egy vele készült, rendkívül inspiráló interjút. Nagy lelkesedéssel fogadta az ötletünket, és rengeteget segített a gyerekek toborzásában, a helyszínek és az önkéntesek szállásának keresésében. A tábor mindenki számára életre szóló élmény volt, és szoros kapcsolatot alakítottunk ki a falu közösségével. Litke így vált az egyik napközis táborunk és évközi látogatásaink állandó helyszínévé.

Magyarbánhegyes

A 2700 fős, Békés megyében található Magyarbánhegyes Litkéhez hasonlóan súlyosan elmaradott település gazdaság, infrastruktúra és foglalkoztatottság szempontjából. Magyarbánhegyessel a kezdetektől személyes kapcsolatunk volt, ugyanis alapítványunk egyik alapító tagja, Győrfi Ramóna szülőfaluja. Ramóna már  a Tarisznya Táborok megalakulása előtt is szervezett táborokat a helyi gyerekeknek. Az itteni táborainknak is hatalmas sikere volt. A gyerekekkel és szüleikkel kialakított kapcsolatunk miatt itt sem volt kérdés, hogy továbbra is folytatni szeretnénk a helyi táborok és látogatások szervezését.

Lácacséke

Lácacséke egy 300 fős falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és 2017-ben a hetedik legszegényebb település volt Magyarországon a Máltai Szeretetszolgálat felmérése szerint. Ez a legújabb helyszínünk, ahol 2017-ben voltunk először táboroztatni. A Máltai Szeretetszolgálaton keresztül kerestük fel őket, miután arról olvastunk, hogy a Mozgó Játszótér programjuk ide is elért. A Gyermekház vezetőjétől, az alpolgármestertől és a polgármestertől rengeteg segítséget kaptunk már az érkezésünk előtt, és a gyerekek és szüleik is örömmel fogadtak minket. Reméljük, ez egy hosszú-hosszú, gyümölcsöző kapcsolat kezdete.

Ottalvós táborok
Minden évben szervezünk egy ottalvós tábort is Budapest közelében, ahova Magyarországról és különböző határon túli területekről érkeznek 10–15 éves résztvevők. Tavaly a táborozóink Litkéről, Magyarbánhegyesről, Székesfehérvárról, Devecserből, Budapestről (a Menedékházból), Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek Agárdra, a 2016-os táborhelyünkre. Az ottalvós helyszín évről évre változhat, amíg nincs keretünk arra, hogy saját ingatlant vásároljunk. Budapest közelsége fontos szempont a táborhely kiválasztása során, mivel ez lehetővé tesz múzeum- és egyetemlátogatásokat (tavaly többek közt jártunk a Csodák Palotájában, a Magyar Telekom székházában és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem laborjaiban).

Az első három táborunkat 2016 nyarán szerveztük, róluk itt olvashatsz, a 2017-esekről pedig itt találsz több információt.